Габровски Хълмове
Габровски Хълмове почивка

Уникалният архитектурно етнографски комплекс „Етъра” се намира на 8 км от Габрово и е открит музей, представящ автентичния живот в занаятчийското селище от епохата на Възраждането. Посетителите могат да видят мелнични колела, задвижвани от вода, метални орнаменти, медни изделия, тъкани пъстроцветни черги, традиционна глинена посуда - дело на сръчни габровски майстори. Тесните калдъръмени улици, каменните чешми, къщите с механи, часовниковата кула допълват незабравимия облик на архитектурния резерват.

Други обекти с културно-историческо значение са националният исторически музей, музеят на образованието и първата гимназия в България. Габрово е известен още и с многото си каменни мостове, пръснати из града. Баевият мост е един от шедьоврите на българската архитектура. Обявен е за паметник на културата и е напълно реновиран през 1986 г. Днес е пешеходна зона. На моста „Игото” има четири статуи, като една от тях е на основателя на града, Рачо Ковача. Другите са на ревящ лъв, жена – олицетворение на България и статуя на българския мъж, който излъчва сила и мощ.

В Габрово има също и Планетариум, и зоологическа градина, разположени в областта „Градище”, само на около 500 метра от комплекса.

В средата на месец май в града се провежда карнавал, като цялата седмица от 12 до 18 май е богато наситена с изложби, комедийни спектакли, концерти на открито...

Местността Градище е средновековна крепостна стена, която се намира на 3 км от Габрово и от нея се разкрива панорамна гледка към града. Развалините са останки от огромен комплекс, построен между 4 – 5 век, за да охранява входа към Шипченския проход. Районът е и любимо място за пикник и излети.

Интересен обект в района е географският център на България, който е отбелязан с табелата на ски курорта Узана. Намира се на 1120 м надморска височина, което спомага развитието на зимните спортове. Наличието на развита инфраструктура, влекове и хотели, превръща Узана в атрактивна туристическа дестинация.

Габрово Хилс предлага еднодневни екскурзии до Етъра, връх Шипка, мемориал Бузлуджа, местност Узана и Велико Търново